Probabil ştiţi că Brad Pitt a părăsit-o pe Jennifer Aniston – dar oare ştiţi şi de ce? Nu e vorba de Angelina Jolie… Răspunsul lui Brad e şi mai interesant:
“Nu îmi plăcea persoana care eram alături de ea.”
Să abordăm puţin această temă din punctul de vedere al relaţiilor.
Ce e, în esenţă, o relaţie? Doi oameni se hotărăsc, pe cât se poate din iubire, să îşi continue viaţa pe acelaşi drum. Până aici, totul e în regulă şi, mai mult, toate par roz. În această fază legatură e atât de puternică, încât cei doi nici nu îşi pun problema că partenerul nu e perfect, că ar putea să nu fie potrivit.
Trec apoi anii, creşte lista cheltuielilor şi numărul copiilor, scade timpul liber şi, din păcate, adesea relaţia se rutinizează.
După cum spunea un bun prieten: “…la început, chiar a fost totul super. Toate erau în regulă. Problema a fost că am crezut că aşa va şi ramane, fără vreun efort. Din moment ce Universul a conspirat ca să ne aducă împreună, ce mai puteam eu să fac?”. Aici e problema, într-adevăr: nu rămâne aşa de la sine. Ba mai mult, din păcate, nici nu se va schimba în bine.
Acesta e punctul critic în care apare un “celălalt” secret. Va apărea. Poate că nu o a treia persoană, ci sub forma unui alt fel de dependenţă.
Ce au în comun amantii şi dependenţele? Ambele sunt o evadare, ambele sunt o fugă. Dar nu de partener, ci de propriile frustrări şi lipsuri. Adică, mai exact, de persoana cu care ne trăim întreaga viaţă. De acea imagine pe care cel care evadează ar vrea să o şteargă în fiecare dimineaţă şi în fiecare seară, când se priveşte în oglindă.
Care e soluţia? Trebuie să fie una, din moment ce există exemple de relaţii de succes! ATENŢIA şi ascultarea reciprocă. Da, doar atât, nimic complicat. Secretul constă însă în exersarea zilnică a acestora. Cel mai important este ca fiecare să se simtă important în relaţia cu celălalt şi fiecăruia să îi vină rândul la ascultare şi atenţie. Acesta e secretul!
Atenţia reciprocă nu înseamnă să renunţi la tine pentru a fi pe placul celuilalt. Nu înseamnă ca propriile nevoi nu sunt importante. Din contră, fiecare poate rămâne el însuşi şi va avea şi curajul să se schimbe.
Schimbarea e importantă, toţi ne schimbăm până la urmă. Acceptarea sau negarea acestui fapt face şi diferenţa dintre fericire şi frustrare.
Încercaţi să vedeţi ce se întâmplă dacă timp de 10 zile vă faceţi timp să vă întrebaţi perechea: “Ce îţi doreşti astăzi?”. Bineînţeles, şi mai bine va fi dacă încercaţi să şi îndepliniţi aceste dorinţe. Îndrăzniţi să vă jucaţi – o relaţie fără umor e cam săracă, pâna la urmă.