Mi-am propus să continui relatarea de ieri cu un alt caz interesant. Am lucrat cu un domn pe tema rușinii de a nu reuși în ceva. Să vă explic: în orice situație unde există posibilitatea să nu izbândească, apare sentimentul de rușine care pe plan fizic se manifestă în obraji roșii ca cireșele. Iar asta trebuie să recunoaștem că după o anumită vârstă nu mai este foarte “funny“. 🙂
Ca prim pas am ajuns la sistemul din Kinesiologia Neuroenergetică – și vorbesc aici de Stresul de lungă durată.
Hmmm… m-am oprit o secundă și l-am întrebat ce trezește în el această formulare. Imediat și-a adus aminte o întâmplare de la vârsta de 7 ani, pe când era în clasa a II-a. La dictare nu știa să scrie fără greșeli, iar tatăl lui îi spunea: “un om cult este întotdeauna fără greșeli”.
Asta a fost în urmă cu 32 de ani, deci putem considera că este vorba despre stres de lungă durată, mai ales că tatăl domnului tot așa gândește și acum. Și nu doar că gândește, ci și verbalizează foarte insistent: „la vârsta ta ar trebui să ai deja măcar un copil! Cum adică nu ai reuşit la examenul pentru barou? Ce va zice lumea dacă află că vrei să divorţezi?” Şi tot aşa.
Ce legătură are asta cu clasa a VIII-a? V-aţi gândit ce efect au asupra copiilor acele cuvinte aruncate aşa, pur şi simplu – “o să ajungi doar la şcoala profesională; nu va ieşi om din tine dacă nu înveţi; cel mai important lucru este să înveţi, nu mă interesează dacă eşti fericit sau nu”? Cât timp îşi vor aminti cum a reacţionat părintele? Sau dacă stima de sine s-a dărâmat în totalitate.
Eu sunt norocoasă! De ce? Pentru că fiica mea are acasă un kinesiolog, aşa că atunci când are nevoie de partea profesională din mine, mă poate solicita la orice oră. Şi ce este foarte ok pentru mine, chiar face! Ba mai mult, din când în când mă întreabă: “Mami, de ce nu vii la şcoală să le arăţi şi colegilor şi profesorilor cum se face?”
Şi voi sunteţi norocoşi – oricând puteţi să vă aduceţi copiii la şedinţele de kinesiologie. Din fericire, deja există tehnica prin care îi putem ajuta în cele mai dure momente de stres. 🙂 Apropo, povestea de azi are şi scopul de a vă face poftă să încercaţi şi voi, adulţii!
Despre kinesiologie aflaţi mai multe aici.